dissabte, 22 de juliol del 2006

BRAUN


Ja s’ha acabat la Copa del Món de la FIFA, vaja el mundial de futbol, que ens ha tingut entretinguts durant un mes.

És un espectacle de contrastos: la bona jugada i l’agressió, els equips d’estats desenvolupats versus altres del tercer món, ... A mi també me’n creava. I no em puc estar de posar-ne un sobre la taula.

Cada cop que per la tele veia un partit, i n’he vist uns quants, hi havia un anunci d’aquells que envolten el camp que em feia rau-rau.

Hi havia Braun anunciat, un dels espónsors oficials. I és clar, en aquests moments, vaja des de fa uns mesos, parlar de Braun a casa nostra és sinònim de tancament d’empresa, de gent al carrer, del capital per sobre de les persones.

El tema ha estat, i segurament que ho continuarà sent, motiu de reportatges al telenotícies, al butlletí de la ràdio, als diaris.... i comentaré un parell d’aspectes.

En primer lloc el posicionament clar del bisbat de Sant Feliu de Llobregat. L’església, i principalment la seva jerarquia, massa vegades ens posa molt fàcil el poder-li fer un munt de crítiques. Però no, aquesta vegada, al meu entendre, aquest bisbat, la factoria en qüestió hi pertany, s’ha mullat i força. I si no vegeu la nota de premsa que van difondre.

Per un altre costat un possible boicot. Fa unes setmanes va aparèixer sobre la taula de la sala de profes del meu centre una carta dels treballadors de Braun. I la seva proposta era un boicot de compra de qualsevol producte relacionat amb la multinacional.

Aquest és un dels greus problemes. No proposen un boicot només a productes Braun: depiladores, petits electrodomèstics, .. De fet Braun és una marca del grup Gilette, que al mateix temps foma par de Procter & Gamble. Axiò vol dir que aquests són els propietaris reals de la planta que ara es vol tancar. Ja em direu, una empresa que té la seva central a Cincinnati (Estats Units) i que diu tenir uns 100.000 treballadors en 140 estats... realment li importa un grapat d’homes i dones del Baix Llobregat? No són més que unes xifres, uns balanços...

I això sí, diversificació. que si falla un negoci un altre sempre estigui en alça.

Si algú es vol sumar al boicot... segurament que un producte o altre usa.